Η επιτυχία σας στο internet είναι η δουλειά μας

Δημιουργούμε ψηφιακές εμπειρίες που οδηγούν την επιχείρηση σας να πετύχει τους στόχους της!

Το e-shop σου Aξίζει Ένα Σωστό Βlog!

Μάθε τις έξι δοκιμασμένες πρακτικές blogging για ecommerce, ανανέωσε το e-shop σου και δες την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις σου να φτάνουν σε νέα ύψη.
Στα πλαίσια της συζήτησης για το blogging στο χώρο του ecommerce, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ιδιοκτήτες e-shop χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία αποτελείται από αυτούς που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα πρέπει να εμπλουτίσουν το e-shop τους με ένα blog, πιθανότατα επειδή δεν είναι σίγουροι για τα οφέλη του ή πιστεύουν ότι είναι μια χρονοβόρα ενασχόληση.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι ιδιοκτήτες e-shop που έχουν blog, αλλά το έχουν παραμελήσει λόγω έλλειψης χρόνου ή άμεσων αποτελεσμάτων.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, μπορούμε να σου πούμε με σιγουριά ότι ένα blog, παρότι σίγουρα απαιτεί χρόνο και μια σωστή στρατηγική, θα σε βοηθήσει μακροπρόθεσμα να εκπληρώσεις τρεις στόχους που έχεις σίγουρα στην ατζέντα σου:

1. να διπλασιάσεις την επισκεψιμότητα του e-shop σου.
2. να ενδυναμώσεις το customer loyalty.
3. να αυξήσεις τις πωλήσεις σου.

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να ανακαλύψεις τις έξι τακτικές που έχουν δοκιμαστεί από επιτυχημένα e-shops σε όλον τον κόσμο και να τις εφαρμόσεις στα μέτρα και τις ανάγκες του blog του δικού σου ηλεκτρονικού καταστήματος.

1. Δημιούργησε χρήσιμο και διασκεδαστικό περιεχόμενο

Ας υποθέσουμε ότι το e-shop σου εξειδικεύεται σε γυναικεία ρούχα και απευθύνεται σε νεαρές γυναίκες που αγαπούν το ιδιαίτερο στυλ και προσέχουν την εμφάνισή τους. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει το περιεχόμενο που δημιουργείς για το blog σου να τις ενδιαφέρει, να τις διασκεδάζει και να τους δίνει λύσεις σε καθημερινά ζητήματα μόδας και ομορφιάς, όπως κάνει το περιεχόμενο του επίσημου blog του ModCloth, “Story by ModCloth”.

modcloth_blog_eshop

Για να βρεις τι είδους περιεχόμενο θα πρέπει να έχει το δικό σου blog, σκέψου τι ενδιαφέρει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα προϊόντα σου, πώς αυτά τους βοηθάνε στην καθημερινότητά τους, ποια προβλήματά τους λύνουν και ποιες ανάγκες τους ικανοποιούν.

Μπορείς ακόμα να δώσεις τον λόγο στο ίδιο το κοινό σου και να τους ζητήσεις να δημιουργήσουν οι ίδιοι περιεχόμενο που να αφορά τα προϊόντα σου. Το περιεχόμενο αυτό ονομάζεται User Generated Content και αυξάνει το awareness του e-shop σου, ενώ παράλληλα δημιουργεί μια κοινότητα ατόμων που εμπιστεύονται το brand σου.

Δες το παράδειγμα των καταστημάτων Urban Outfitters: έχουν δημιουργήσει στο website τους μια ολόκληρη ενότητα με τίτλο “UO Community”, στην οποία καλούν τους πελάτες τους να ανεβάσουν τις δικές τους φωτογραφίες με τα προϊόντα της εταιρείας.

UO_eshop_blog

2. Στόχευσε σε συγκεκριμένα προφίλ αγοραστών

Το κοινό του e-shop σου χωρίζεται σε διαφορετικές κατηγορίες αγοραστών ή buyer personas. Για να βρίσκουν όλες οι personas κάτι ενδιαφέρον στο blog σου, θα πρέπει να δημιουργείς περιεχόμενο που να απευθύνεται στην καθεμία ξεχωριστά.

Αν, έχεις για παράδειγμα ένα e-shop με αξεσουάρ γυμναστικής, τότε στο blog σου θα πρέπει να καλύπτεις θέματα που να αφορούν τις επιμέρους buyer personas σου ξεχωριστά, καθώς ένα άρθρο για τα οφέλη της yoga δεν αφορά κάποιον που κάνει TRX.

Προσπάθησε να μην αφήσεις κανέναν παραπονεμένο όταν ετοιμάζεις τη θεματολογία του blog και μην χάνεις την ευκαιρία να προωθήσεις τα εξειδικευμένα άρθρα σου στο εκάστοτε κοινό μέσω των Social Media καναλιών σου, χρησιμοποιώντας τις επιλογές targeting που αυτά προσφέρουν

3. Κάνε συχνές δημοσιεύσεις

Η συχνότητα με την οποία θα δημοσιεύεις περιεχόμενο παίζει καθοριστικό ρόλο στην επισκεψιμότητα και τις μετατροπές (conversions) του e-shop σου. Οι αναρτήσεις σε καθημερινή βάση είναι ιδανικές για να αυξήσεις την επισκεψιμότητα, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε το κλειδί της επιτυχίας είναι η συνέπεια. Κοινώς, βρες μια συχνότητα δημιουργίας και δημοσίευσης περιεχομένου (π.χ. μια ή δυο φορές την εβδομάδα) και φρόντισε να την τηρήσεις.

4. Εμπλούτισε το περιεχόμενό σου με long tail keywords

Αντί να απελπίζεσαι επειδή τα βασικά keywords που αφορούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου έχουν «καπαρωθεί» από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείσαι, εκμεταλλεύσου τη δύναμη των long tail keywords. Για παράδειγμα, το keyword «χειροποίητες πετσέτες θαλάσσης» είναι πιο χρήσιμο από το «πετσέτες θαλάσσης» για ένα e-shop που διαθέτει αποκλειστικά τις πρώτες.

Βρες τα long tail keywords που περιγράφουν τα προϊόντα σου, βελτιστοποίησε το περιεχόμενο του blog σου συμπεριλαμβάνοντάς τα στα άρθρα του και προσέλκυσε ποιοτικούς leads, οι οποίοι ενδιαφέρονται πραγματικά για αυτά που μπορείς να τους προσφέρεις.

5. Φρόντισε η εμφάνιση των posts να είναι ευχάριστη για τον αναγνώστη

Το περιεχόμενο είναι αυτό που μετράει, αλλά περιεχόμενο χωρίς καλή εμφάνιση στο Internet σημαίνει συνήθως ότι ο αναγνώστης θα κατευθυνθεί προς άλλα μέρη, πιο φιλικά στο μάτι του. Για να τον κρατήσεις, έχεις τα παρακάτω «όπλα» στη διάθεσή σου:

1. Τίτλους και υπότιτλους που ξεχωρίζουν
2. Μικρές παραγράφους
3. Bullet Points
4. Εικόνες υψηλής ανάλυσης, ειδικά αν το άρθρο αναφέρεται σε κάποιο προϊόν

6. Μην χάνεις ευκαιρίες για conversions

Πέρα από την αύξηση του awareness του κοινού για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου, ένα αποτελεσματικό blog θα πρέπει να είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να διευκολύνει την μετατροπή των επισκεπτών σε leads.

Έτσι, θα πρέπει να προσθέσεις σχετικά Calls-to-Actions (CTAs) σε όλες τις σελίδες και τα άρθρα του blog. Τα CTAs θα πρέπει να είναι σχετικά με το περιεχόμενο της σελίδας στην οποία εμφανίζονται και να κατευθύνουν ομαλά τον αναγνώστη από το ένα στάδιο στο άλλο.

Μερικά παραδείγματα CTAs που ευνοούν τα conversions είναι:

1. CTA για εγγραφή στο newsletter σου
2. CTA που οδηγεί σε landing page, όπου ο επισκέπτης συμπληρώνει τα στοιχεία του για να λάβει μια δωρεάν προσφορά ή να συμμετάσχει σε κάποιον διαγωνισμό (π.χ. ένα eBook, ένα εκπτωτικό κουπούνι κλπ.)
3. CTA που να καλεί τον επισκέπτη να απαντήσει σε κάποια ερώτηση σχετική με το blog ή το e-shop
Γιατί να αφήσεις τους επισκέπτες που προσέλκυσες με το περιεχόμενο του blog σου να φύγουν έτσι απλά, χωρίς να έχεις την ευκαιρία να τους γνωρίσεις και να χτίσεις μια σχέση μαζί τους;

Είσαι έτοιμος να αποκτήσεις το blog που αξίζει στο e-shop σου;

Αν με όλα τα παραπάνω έχεις αρχίσει ήδη να φαντάζεσαι το δικό σου blog ή πήρες ώθηση για να ασχοληθείς ξανά με το εταιρικό blogging, τότε μια πλατφόρμα inbound marketing, όπως το HubSpot, θα σε βοηθήσει να εφαρμόσεις όλες τις παραπάνω πρακτικές κι ακόμα περισσότερες.

Επιπλέον, θα μπορείς να έχεις στη διάθεσή σου όλα τα απαραίτητα metrics και reports για να ξέρεις ανά πάσα στιγμή ποιες ενέργειες σου αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και σε φέρνουν πιο κοντά στην εκπλήρωση των στόχων σου.

Article source