Η επιτυχία σας στο internet είναι η δουλειά μας

Δημιουργούμε ψηφιακές εμπειρίες που οδηγούν την επιχείρηση σας να πετύχει τους στόχους της!

Linux VS Windows web hosting

Η επιλογή μιας web hosting εταιρείας είναι το πρώτο βήμα στο σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής ιστοσελίδας για την επιχείρησή σας. Το να επιλέξετε την σωστή πλατφόρμα φιλοξενίας(windows ή Linux hosting) είναι από τις πιο δύσκολες αρχικές αποφάσεις, για την επιλογή εταιρείας.

Τα 2 συστήματα Windows/Linux είναι δυο διαφορετικοί τύποι λειτουργικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τις περισσότερες εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων. Κάθε τεχνολογία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και μια εκ βάθους ανάλυση όπως αυτή που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να επιλέξετε.

Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν ήδη ένα λειτουργικό windows/linux/mac στους προσωπικούς τους υπολογιστές και έτσι, αυθαίρετα, θα νομίζουν ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν το ίδιο και στην φιλοξενία της ιστοσελίδας τους καθώς αλλιώς θα έχουν προβλήματα συμβατότητας, σύνδεσης,κτλ. Στην πραγματικότητα, το λειτουργικό που έχετε στον υπολογιστή σας(ή ακόμα και στο κινητό, tablet,  κτλ.) δεν έχει ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το λογισμικό που θα έχει ο κεντρικός υπολογιστής (server) που θα φιλοξενήσει τις ιστοσελίδες σας.

Το άρθρο επικεντρώνεται στη διαφορά μεταξύ των 2 τεχνολογιών παρά στο ποιό είναι καλύτερο(δεν υπάρχει καλύτερα – εξαρτάται από τις προσωπικές ανάγκες του καθενός)

Windows Web Hosting:
Αναπτύχθηκε από τη Microsoft και η πλατφόρμα windows web hosting είναι η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα φιλοξενίας που χρησιμοποιείτε από το 60% των χρηστών. Σημαντικά πλεονεκτήματα είναι η συμβατότητα και η φιλική προς τον χρήστη τεχνολογία(δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις – εξοικείωση με τον προσωπικό υπολογιστή)

Το windows web hosting προσφέρει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν στην Linux φιλοξενία, όπως αντικείμενα COM σε εφαρμογές web, βάση δεδομένων MYSQL καθώς και τεχνολογία ASP.NET.

Όλες αυτές οι τεχνολογίες όμως απαιτούν άδειες χρήσης από τους δημιουργούς τους και έτσι το συνολογικό ποσό για φιλοξενία σε windows server αυξάνεται κατακόρυφα.

Τελευταία, τεχνολογίες όπως ASP.NET και MYSQL είναι συμβατές και με Linux(με τις κατάλληλες τροποποιήσεις – όμως αυτές οι λειτουργίες είναι εξ’αρχής κατασκευασμένες για windows based servers.

Linux Web Hosting:
Εξελίχτηκε από το Unix, το Linux είναι ένα δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στο διαδίκτυο και αναγνωρίζεται για την αξιοπιστία του και το χαμηλό κόστος. Η χαμηλή τιμή είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που προσφέρεται στο Linux έναντι των ανταγωνιστικών επιλογών. Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ εύκολο στη χρήση του, στις τεχνολογίες web hosting, καθώς ο πελάτης έχει ειδικούς πίνακες ελέγχου(Cpanel,  DirectAdmin, κτλ) και έτσι μέσω μιας web εφαρμογής τα διαχειρίζεται όλα online με εικονίδια και μερικά κλικ – δεν απαιτούνται δηλαδή γνώσεις UNIX ή να γίνονται εντολές μέσω terminal.

Το λειτουργικό Linux είναι πιο ασφαλές σύστημα και όχι τόσο επιρρεπής σε επιθέσεις όπως τα windows.

Το Linux web hosting είναι το καλύτερο για όσους χρησιμοποιούν php, Perl, Mysql, WordPress, Joomla ή οποιοδήποτε λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Αυτό δεν αναιρεί ότι όλες αυτές οι εφαρμογές μπορούν να λειτουργήσουν και σε windows hosting.

Συμπέρασμα – Προσωπική αποψη:
Όσον αφορά τις επιδόσεις, τόσο το Windows hosting όσο και το Linux hosting είναι αξιόπιστα και ασφαλή. Η επιλογή ανάμεσα σ’αυτά τα 2 είναι αποκλειστικά για το τι εφαρμογές θα χρησιμοποιήσετε.

Πηγή Άρθρου