Η επιτυχία σας στο internet είναι η δουλειά μας

Δημιουργούμε ψηφιακές εμπειρίες που οδηγούν την επιχείρηση σας να πετύχει τους στόχους της!

Black Friday Tips: 6+1 Συμβουλές για eshops

black friday 2021 - Tips για eshops

Αν και αποτελεί συνήθεια του εξωτερικού, η Black Friday ήρθε για να μείνει και να αλλάξει ριζικά την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών. Υπολογίζεται ότι 49% των καταναλωτών παγκοσμίως έχουν στραφεί πλέον στις online αγορές (ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω των νέων δεδομένων που επέφερε ο covid19), ενώ οι αγορές στην περσινή Black Friday υπολογίστηκαν περί τα 9 δις!

Ακόμη το σκέφτεστε;

Η Black Friday, αλλά και η Cyber Monday που ακολουθεί, είναι η ιδανική ευκαιρία για να προσεγγίσετε νέους αγοραστές, αλλά και να ξαναφέρετε πελάτες στο eshop σας. Special deals, teasers, ενεργοποίηση social media, οργανωμένη εξυπηρέτηση είναι μόνο μερικά από τα θέματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για να στήσετε σωστά ένα επιτυχημένο τετραήμερο αγορών. Φέτος η ημέρα αυτή θα “γιορταστεί” στις 26 Νοεμβρίου, ενώ ακολουθεί και η Cyber Monday λίγες μέρες αργότερα, στις 29. Εσείς πόσο έτοιμοι είστε;

Συμβουλές για μια επιτυχημένη Black Friday

Step 1: Σωστή και έγκαιρη προετοιμασία

Οι βεβιασμένες κινήσεις της τελευταίας στιγμής έχουν πάντα πρόχειρο αποτέλεσμα. Ξεκινήστε από νωρίς να ετοιμάζετε ένα πλάνο για το πώς θα προσεγγίσετε τους πελάτες σας την περίοδο του Black Friday, σύμφωνα με την υπάρχουσα στρατηγική του brand σας. Ετοιμάστε τις προσφορές σας σε όποια προϊόντα θέλετε, οργανώστε το διαφημιστικό σας πλάνο, τα κανάλια στα οποία θα επενδύσετε, το budget αλλά και τη χρονική στιγμή που θα κάνετε κάθε σας online βήμα. Έτσι θα μπορέσετε να έχετε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στο σωστό timing.

Step 2: Βελτιστοποιήστε το e-shop σας (User Experience)

Φανταστείτε να μπαίνετε σε ένα eshop, να κάνετε όλη τη διαδικασία αγοράς, να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και το site να κρασάρει! Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορεί να διώξουν τον επισκέπτη από το eshop σας. Φροντίστε να έχετε προετοιμάσει άψογα το website σας, παρέχοντας τη βέλτιστη εμπειρία χρήστη (user experience): βεβαιωθείτε ότι έχετε μικρά αρχεία φωτογραφιών ώστε να αυξήσετε την ταχύτητα χρήσης, ελέγξτε ότι τα πάντα λειτουργούν τέλεια σε κινητό (responsive design), εξασφαλίστε εύκολο και γρήγορο checkout process με πολλές επιλογές πληρωμών και εγγυηθείτε τη γρηγορότερη δυνατή παράδοση. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσετε ικανοποιημένους πελάτες που θα επιστρέψουν (loyalty).

Step 3: Δημιουργήστε προσμονή

Οι περισσότεροι online αγοραστές κάνουν έρευνα αγοράς πριν επιλέξουν το τελικό προϊόν. Φροντίστε να επικοινωνήσετε τις προσφορές σας -ή προσμονή για αυτές- εγκαίρως, ώστε να γνωρίζουν οι πελάτες σας τι να περιμένουν: teaser videos, στοχευμένα banners, σύντομα και ευφάνταστα posts με κάποιο concept, είναι εύκολες ιδέες για να γνωστοποιήσετε στο κοινό σας τις προσφορές σας κάποιες μέρες πριν ή να τους δημιουργήσετε μια προσμονή για κάτι που αξίζει να αναμένουν!

Step 4: Εκμεταλλευτείτε το ήδη υπάρχον κοινό σας

Οργανώστε από νωρίς την επικοινωνία των προσφορών σας στο κοινό σας. Εκμεταλλευτείτε το email marketing αποστέλλοντας ενημερωτικά newsletters από νωρίς, λίγες ημέρες πριν, αλλά και την ίδια ημέρα του Black Friday για να υπενθυμίσετε στους πελάτες σας τις προσφορές. Στείλτε sms και viber messages με τον ίδιο στόχο.

Αλλά προσοχή!: βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για μια λίστα επαφών που είναι GDPR friendly και ότι δεν γίνεστε ενοχλητικοί!

Step 5: Χρησιμοποιήστε όλο το media mix σας

Όσο πλησιάζουν οι επίμαχες ημέρες, φροντίστε να εκμεταλλευτείτε κάθε πιθανή online παρουσία σας: website, social media, messaging, advertising, ακόμη και influencer marketing – κανένα μέσον σας δεν πρέπει να μείνει ανενεργό. Οργανώστε τις πληροφορίες που θα διανέμετε, το μέσο και το timing, ώστε να μην επαναλαμβάνεστε και να μην κουράσετε το κοινό σας.

Step 6: Ανταποκριθείτε σε ερωτήσεις και online παραγγελίες

Αν το realtime sales marketing λειτουργήσει σωστά, οι πωλήσεις μπορούν να εκτοξευθούν. Τις ημέρες των προσφορών είναι πιθανόν οι χρήστες να έχουν πολλές απορίες. Φροντίστε να έχετε ενεργοποιήσει δυνατότητες επικοινωνίας, όπως το live chat και να είστε διαθέσιμοι να απαντήσετε όποτε χρειαστεί. Οι χρήστες το εκτιμούν και είναι πιθανότερο να πραγματοποιήσουν κάποια αγορά.

Step 7: Ζητήστε reviews

Το online reputation λειτουργεί εξαιρετικά καλά σε κάθε business. Ζητήστε από τους πελάτες που πραγματοποίησαν μια αγορά, να αφήσουν μια online κριτική.
Extra tip: δελεάστε τους με μια μικρή έκπτωση ή ένα μικρό δώρο εάν το κάνουν!

Επικοινωνήστε με την ομάδα της manbiz και εκτοξεύστε τις πωλήσεις σας στο Black Friday. Και όχι μόνο!